Brita Kristina Gidlöfs
Levnadshistoria


Brita Kristina Gidlöf
30 Nov 1886 - 14 Feb 1972Brita Kristina föddes den 30 November 1886 i Gideåberg, Edsele, Västernorrlands län, Ångermanland. Vi vet väldigt lite om hennes tidiga liv.

För dem som har sett det nu "berömda" familjefotot så är det hon som står i bakre raden, nummer två från höger. Det betyder att hon föddes som nummer fem i syskonskaran eller det fjärde levande barnet och den näst äldsta flickan.

Familjen var väldigt fattig och Brita var tvungen att börja jobba när hon endast var sju år gammal. En "rik" familj i närheten anställde henne som piga. Hon lagade mat, städade och tog hand om familjens många barn. Uppenbarligen, var de väldigt odisciplinerade och brukade knipa med tårna så det blev väldigt svårt för henne att ta på dem strumporna.

Brita berättade historier för oss om samerna och deras många renhjordar och vi vet att Brita var bra på skidåkning och kunde åka skidor genom att bara använda en fot.

Brita Kristinas skolgång var i det närmaste obefintlig. År 1900 skrevs hon in i klass 2, men hon slutade skolan redan den 6 december 1901. Hon kunde läsa, fastän inte så bra. På äldre dar, tyckte hon om att läsa små artiklar på engelska ur en tidning som kallades "The Reader's Digest".

Brita berättade att hennes far Anders var skomakare och var hemifrån långa perioder. Han reste till närbelägna gårdar där han gjorde skor åt hela familjen. Jag har förstått att Anders dog av hjärtproblem 1905.
Efter hans död, blev det uppenbarligen kämpigt för familjen. Det var många barn som skulle försörjas och det fanns ingen far. Det blev bestämt att Brita skulle resa till Amerika och gifta sig.

Den 17 augusti 1907 lämnade hon Edsele och reste till Göteborg där hon sex dagar senare gick ombord på ångbåten Calypso som var i drift under Wilson Line.
Det var på Calypsos däck som hon sa farväl till sitt vackra Sverige, för att aldrig mer återvända.
Nordhavet var kallt och människor blev sjuka. Calypso anlände i Hull, England några dagar senare. Där bytte hon till en annan båt, Cymric. Den ägdes av White Star Line och var väldigt stor (13096 ton). Atlanten var lugnare och det var dans ombord. Mormor blev uppbjuden av en gentleman som var passagerare på 1a klass. Efter dansen, så var det en ohövlig dam som informerade henne om att det var olämpligt att en 3e klass passagerare som hon dansade med någon från 1a klass.

Båten anlände i Boston, Massachusetts den 6 September 1907.
Därefter vet vi att Brita gifte sig med Albert Andersson nästa dag i Monson, Maine den 7 September 1907.
1910 års Cencus visar att Albert som var från Nora, Västernorrlandslän, Ångermanland, kommit till Amerika 1904, tre år tidigare än Brita. I emigrant registret på Ellis Island framgår det dock att Albert kommit till Amerika redan 1901, alltså 6 år tidigare än Brita Kristina.
Vi håller förnärvarande på att försöka hitta när och hur Brita och Albert möttes. De måste ha känt varandra i Sverige.
Enligt 1910 års Cencus var de bosatta på Moose Head Lake Road i Monson, Piscataquis county, Maine.
Därefter köpte de sig ett litet trevligt hus på Greenville Road i Monson.

Tydligen betalade Albert båtbiljetten till Amerika 1913 för Britas syster Hulda. Hon bodde hos Albert och Brita Kristina under vintern, därefter flyttade hon till Portland där hon fick arbete som hemhjälp. Hon gifte sig senare med William Gleason den 31 december 1918.

Olyckligtvis, väntade sorgliga tider. Britas älskade make, Albert, dog plötsligt den 12 januari 1916. Enligt stadsarkivet i Monson, Maine så var det ett stenblock som lossnade och föll ner och spräckte skallen på honom i det skiffer stenbrott där han arbetade. Uppenbarligen brydde sig företaget så lite om sina anställda att de aldrig ens berättade för Brita om hans död. De bara ställde de kängor som han haft på sig på arbetet, vid hennes ytterdörr efter olyckan. Mormor grät när hon berättade detta för oss. Hon beskrev Albert som en "snäll man". Albert var 40 år gammal, han var 10 år äldre än Brita.


                         Ada K. Anderson
Brita födde en liten dotter den 9 juli 1913. och gav henne namnet Ada K. Anderson.
Vi vet inte vad initialen K. står för.

Hon dog den 18 februari 1916. Hennes ålder var 2 år, 7 månader och 9 dagar.
Detta betyder att hon dog bara lite mer än en månad efter Alberts död. Läs tidningsklippen om Alberts olycka samt dödsannonserna här »
Både Albert och Ada är begravda på Hillside Cemetery i Monson, Maine.   Se grav »

Dödsorsak anges ha varit Lunginflammation, förkyldning och Engelska sjukan. Engelska sjukan är en väldigt "gammal" sjukdom som orsakas av vitamin D brist.

Nu för tiden är det ingen i I-länderna som dör av Engelska sjukan. Jag tror att det är förenat med enorm fattigdom.


Om man nu tänker på var Brita befann sig i sitt liv, hon hade ingen man, inget barn och ingen chans att försörja sig själv. En kvinna kunde inte överleva utan en man på den tiden.
Här gör Alberts yngre halvbror Olof Axel Andersson entre (min morfar). Han hade emigrerat till Amerika från Tjerned i Nora den 13 oktober 1906.
Tydligen så blev Olof Axel, Britas man kort efter Alberts död. De reste till Winnipeg, Manitoba i Canada för att gifta sig.
Se Vigselbeviset

Efter giftermålet i Winnipeg, flyttade de till Fort William i Ontario, Canada. Staden ligger vid Lake Superiors nordvästra strand. 1916 hade staden en stor svensk population. Axels halvsyster (samma far, olika mödrar ) Anna Stina Andersson, hennes man Nils Petter Nilsson och deras barn bodde där. Vi håller just nu på att försöka ta reda på fler detaljer angående familjen Nilsson emigration till Canada och slutligen till USA.

Min vackra mor, Irma Katarine Anderson föddes den 14 mars 1917 i ett ladu-liknande hus på Harkness Street som tillhörde hennes faster Anna Stina Andersson-Nilsson. Tydligen ville mormor ha ett välmående barn, så hon åt en massa svenska godsaker medans hon var gravid. Min mor var ett stort barn när hon föddes.
Det har sagts att min mor är namngiven efter Olof Axels mor, Katarina Karlström. (sin farmor) Hon var Per Anderssons andra hustru. Jag har nyligen hört att jag fått mitt namn efter Olof Axels mormor, Carin Mattsdotter, (Katarina Karlströms mor). Stavningen på mitt namn har tyvärr blivit ändrat till "Karen".

Det verkar som om livet i Fort William var lite snällare mot familjen Andersson än vad Monson, Maine hade varit. Morfar var snickare och byggde hus. De kunde så småningom köpa lite "fina saker" som bordsdukar och lite bordssilver till sin matsal.
Senare, under första världskriget, arbetade Olof Axel åt "Canada Car and Foundry". Jag tror de gjorde fordon åt de canadensiska trupperna utomlands. Det var där som Axel olyckligtvis miste sina tre mittersta fingrar på sin vänster hand, på en såg.

Familjen bodde i flera olika hus i ett område i Fort William som kallas West Fort innan de slutligen slog sig ner på 735 Harkness Street.
Brita, Axel och Irma var medlemmar i den Svenska Lutheranska Kyrkan på Pearl Street. Min mor skrev sitt Konfirmation prov på svenska.
Både Brita och Axel älskade musik och skrev in min mor till att ta piano lektioner. Min mor var en väldigt talangfull elev. Irma gifte sig 1945 och fick fyra barn.
Brita Kristina och Familj år 1952
I bakgrunden Irma (gravid med Andrea) Brita med barnbarnet
Kalvin i knät, Olof Axel med barnbarnet Karen

Brita Kristina i våran trädgård år 1952.
Syrener i bakgrunden


Brita älskade och tog hand om Olof Axel så länge hon kunde i deras lilla hus på 735 Harkness Street in Fort William. Morfar Olof Axel var en svår man för oss barn att att lära känna eftersom han var så väldigt tystlåten. Jag tänker nu att han var tyst och stark. Morfar dog den 19 december 1968, i en ålder av 81 år.
Brita flyttade in hos vår familj då hon blev gammal. Min yngsta syster Adrienne tog hand om henne. Hulda och Rita Gleason-Emmons hälsade på Brita, min mamma, och vår familj ungefär 1969. Brita Kristina dog den 14 februari 1972 i en ålder av 86 år.
Min mormor Brita Kristina gav mig många gåvor. Hon lärde mig hur man stickar och syr. Brita Kristina tyckte om att lukta på syrenerna på våren och jag tänker alltid på henne när jag känner doften av syren. Jag saknar hennes energi.** Artikeln skriven av Karen Korpela-Beaujot**
Irma Anderssons äldsta dotter
Maj 2006
Ett stort tack Karen för korten och för denna underbara berättelse om Brita Kristina och hennes familj.
Då jag har Karens tillåtelse att ändra och lägga till mer information i den här berättelsen, allt eftersom vi får reda på mer om Brita Kristina, så har en del tillägg och ändringar gjorts!

Hälsningar,

TinaTill Brita Kristina