Gidlöfs gård i Gideåberg

På denna gård i Gideåberg föddes Jonnies morfar Bror Otto Gidlöf år 1893. På kartan över Gideåberg var gården belägen vid nr.4 Hit hade familjen inflyttat år 1888 från Västaberget (vid nr.2) och var boende till 1895 då de flyttade till Salsjön. År 1905 återvände de till Gideåberg och till denna gård.


Från vänster: Erik Gidlöf och hans hustru Amanda, döttrarna Karin och Ester, sönerna Joel, Verner och Helge. De tre mindre barnen är Esters barn, Harry, Mary och Jörgen. Därefter Esters make Marius Nielsen, Karins blivande make Sigfrid Sikström, samt Johan Henriksson.(Johan var gift med Eriks syster Anna Lisa.)

Fotot är från våren 1915
(Namnen är länkade till var och ens personakt. Klicka på fotot för förstorning)

Anders Gidlöf och Greta Lisa Nilsdotter
(1818-1904)           (1824-1908)      
Detta hemman ägdes ursprungligen av Anders Andersson Gidlöf den äldre.

Det finns en berättelse, en "legend" om hur han fick sitt hemman och sin älskade Greta Lisa.

I det lilla huset föddes Jonnies morfarsfar Anders Gidlöf år 1854 men huset var då placerat några hundra meter bort, se nr.1 på kartan. Anledningen till att man flyttade huset var att man ändrade på landsvägens dragning genom byn.

I det lilla huset bodde Anders föräldrar Anders Andersson Gidlöf och Gretha Lisa Nilsdotter fram tills de dog 1904 resp 1908.
Huset står fortfarande kvar (2006), men är rätt illa åtgånget.Den yngste sonen Jonas övertog faderns hemman och stod som Hemmansägare på 1,5 seland från 1881.
Det större huset byggdes sannolikt av denne Jonas (eller av brodern Erik) någon gång på 1880-90-talet. Jonas kom emellertid på obestånd och gick i konkurs.

Brodern Erik köpte igen hemmanet av konkursboet för 2700 kr. Detta skedde hösten 1892.
Jonas stod kvar som arbetare tills han och hans familj flyttade till Umeå 1895.
År 1895 flyttade också Anders med sin familj till Salsjön.

I stället inflyttade Erik såsom hemmansägare till gården i mars 1895. Erik och hans Amanda bosatte sig i det stora huset med sina barn. De hade varit boende på Åhs i Helgum sedan 1889.Erik Gidlöf och Amanda Gidlund
(1860-1944)         (1860-1948)   

År 1905 kom Anders tillbaka med sin familj från Salsjön och då fadern som bott i det lilla huset hade dött, så är det väl högst troligt att det var till detta hus familjen flyttade.
Anders dog i maj samma år, änkan Erika bodde kvar tills hon i december 1910 flyttade till Kiruna tillsammans med barnen Helga, Emma Alida och Jonas Algot.
Döttrarna Ada, Hulda och Lydia blev kvar i Gideåberg, men utflyttade en efter en.Jonnies morfar, Bror Otto hade flyttat till Jukkasjärvi redan 1908.


Anna Lisa Gidlöf
(1856-1937)
Detta är Anna Lisa Gidlöf som var syster till bland andra Erik och Anders Gidlöf.
Fotot är taget i början eller mitten av
1930-talet.

Anna Lisa som dog 1937 var gift med Johan Henriksson som hon dessutom var kusin med på fäderne sidan.
Anna Lisa och Johan fick tillsammans tolv barn.

Johan Henriksson finns med på fotot av den Gidlöfska gården, det är mannen med skägget som står längst till höger.

Anna Lisa och Johan bodde i ett torp som var avstyckat från Eriks Gidlöfs fastighet.
Huset var försett med en veranda i amerikansk stil. Sannolikt hade Johan tagit intryck av amerikansk byggnadsstil under de år han bodde där.
Tyvärr revs huset i början av 40-talet och det har inte hittats något foto av det.När Erik blev gammal delade han hemmanet och överlät den ena halvan till sonen Einar och den andra halvan till sonen Verner. Lagfart erhöll sönerna i oktober 1927.
Erik och hans Amanda flyttade in i det lilla huset, där de bodde tills de dog på 1940-talet.


Denna bild visar hur det lilla huset såg ut, någon gång under 1930-talet. Detta hus finns fortfarande kvar idag och ser likadant ut, med undantag för att det numera är snett och vint.  Se bild »

(Klicka på fotot för förstorning)


Detta är syskonen Einar, Elisabeth och Verner Gidlöf. Fotot är taget 1961 då Einar var hemma första gången från Canada. Fotot är taget utanför det lilla huset som då var sommarbostad åt Verner och hans hustru Anna.

(Klicka på fotot för förstorning)

Bakom det stora huset stod tidigare ett mindre timmerhus som brann ner för många år sedan.Stommen av det stora huset är nu inbyggt i det boningshus som numera står på platsen.


Ett stort tack till Karl-Erik Fredriksson som lyckats trolla fram dessa underbara kort samt för alla kompletterande uppgifter du sänt mig.
Du är en guldgruva, stort tack, än en gång.


Hälsningar Tina

Juni 2006Gidlöfska gården 2006 »
<<Tillbaka till startsidan