Johanna och Carl Gustaf

Johanna och Carl Gustaf gifte sig den 23 februari 1885 och paret bosatte sig på Mellby No:5 i Sporsjö, Förlösa, där Johanna sedan tidigare var skriven med sin styvmor Carolina Bäckman och halvsyster Ellenora Mathilda.
Den 19 september samma år föds Johannas och Carl Gustafs första barn dottern Anna Sofia och två år senare den 14 juli 1887, föds dottern Amanda Kristina.

I husförhöret för år 1888 är Carl Gustaf struken och där finns en anteckning om att han den 16 april utflyttat från Mellby No:5 till Amerika.
Av poliskammarens emigrantlista framgår att Carl Gustaf Gustafsson den 3 maj utrest via hamnen i Malmö och att han åkte på fribiljett med destinationen "New York:direkt". Han lämnade Malmö hamn med ångfartyget "Saltholm" med Cunardlinjen, agent var CA Berglund i Göteborg genom A. Rubach. Troligtvis kom han inte längre än till Köpenhamn med ångfartyget Saltholm och fick därifrån åka vidare med ett annat skepp.

Han skulle till Amerika för att arbeta och tjäna pengar till sitt torp och sin familj.
Kvar hemma blir hustrun Johanna och döttrarna Anna och Amanda. Johanna är dessutom gravid och föder sonen Gustaf Arvid under makens frånvaro.
Gustaf Arvid är 1 år och 8 månader när fadern återkommer i från Amerika. I Inflyttningslängden för 1890 står Carl Gustaf som inflyttad den 3 september från Amerika till Mellby No: 5.

Därefter skrivs barnen in i tät följd - Hedvig Johanna, Carl Oscar, Ellen Josefina, och Emelie Charlotta.

Förlösa församlings husförhörslängd för åren 1889-1899

Det har berättats att Johanna födde en av sina döttrar då hon var ute och arbetade på åkern. Hon lindade in den lilla i sitt förkläde och gick in för dagen. Nästa dag hade hon med sig flickan i ett bylte och fortsatte sitt arbete. Då detta var under sommartid så bör det ha varit antingen Amanda eller Ellen som föddes då.

Därefter föds slutligen det sista barnet, dottern Hillevi Wilhelmina, den 26 maj 1900. Men den lilla flickan får dock inte leva länge, hon dör endast 23 dagar gammal, någon dödsorsak finns inte angiven.

Fem år senare, drabbas familjen åter igen av sorg, då dottern Emelie Charlotta 7 år och 9 månader avlider den 14 januari 1905, inte heller här nämns någon dödsorsak.

På sommaren 1906 föder Johanna och Carl Gustafs 21-åriga dotter Anna en dotter utom äktenskapet. Flickan döps till Emelia Maria Sofia.
År 1910 då Emelia är 4 år så flyttar Anna ensam till Kalmar och Emelia blir kvar hos morföräldrarna där hon kom att växa upp.
Anna gifter sig 1916 i Kalmar med Ragnar Östling.

Ellen och Amanda
Även dottern Amanda föder ett barn utom äktenskapet.
Hon hade flyttat till Ljungby där hon arbetade som piga på Ölvingstorps gård. Sonen där fattade tycke för henne och de blev trolovade.
Amanda blir med barn men bryter förlovningen, enligt uppgift ska hon ha ångrat sig och tyckt att han var för gammal för henne.

I stället flyttar hon hem till sina föräldrar och den 28 november 1913 föder hon sonen Stig Ragnar.

Den 11 mars 1919 flyttar Amanda från Förlösa till Åby med sonen. Amanda har några dagar tidigare gift sig med Vagnsmakaren Gustav Alexander Smålander.


En tid därefter tvingas Amanda lämna sonen till ett fosterhem, men då Johanna och Carl Gustaf får höra talas om detta så spänner de för häst och vagn och åkerflera mil för att försäkra sig om att pojken har det bra. Detta tyckte inte Johanna så de tog med sig sin dotterson hem istället.Därmed hade Johanna och Carl Gustaf hand om och uppfostrade två barnbarn.


En efter en lämnar de egna barnen boet, de bägge sönerna utvandrar till Amerika, troligtvis någon gång i början av 1900-talet.


Dottern Hedvig flyttar år 1918 till Alingsås där hon gifter sig med Erik Olsson.


Ellen är den sista av de egna barnen som flyttar hemifrån. 1921 flyttar hon till Kläckeberga och året därpå gifter hon sig med Emrik Karlsson. Paret bosätter sig på Västerslätt No: 9.

Carl Oscar

Gustaf Arvid

Det är Carl Gustaf som stöttar sig på lien längst till höger.
Flickan som står som nr 2 från vänster är troligtvis hans dotterdotter Emelia.
Männen på var sida om henne är ännu så länge oidentifierade.På torpstället i Sporsjö fanns några åkrar och de hade kor, grisar, höns hästar och kaniner. Det odlades bland annat potatis, grönsaker, örter och blommor. Johanna visste mycket om örters läkande verkan.
Johanna Kristina med
sina korgar på torget

De hade även fruktträd och barnen brukade få hjälpa till att plocka blåbär och lingon i skogen.

På lördagar åkte de med häst och vagn till stortorget i Kalmar, där de hade en marknadsplats intill Domkyrkan.
Vagnen var lastad med grönsaker ägg, blommor,frukt och bär som de stod och sålde på torget.

På hemvägen brukade de stanna till hos dotterns familj i Västerslätt för en kopp kaffe, samtidigt så fick hästarna vila något också.

Från Kalmar till Sporsjö Förlösa är det ungefär 1.5 mil och till Västerslätt ca 7 km.

Johanna Kristina och Carl Gustaf tillsammans med
svärsonen Emrik framför hans hus i Västerslätt - Kläckeberga.


Barnbarnet Yngve (Ellens son)
hemma i Västerslätt - Kläckeberga.


Barnbarnen Asta (Amandas dotter) och Greta (Ellens dotter)
Johanna och Carl Gustaf hade ofta sina barnbarn på besök, Ellens barn brukade cykla från föräldrahemmet i Västerslätt till morföräldrarna. Barnbarnen som kom i från Kalmar brukade åka tåg till Förlösa station där Carl Gustaf mötte upp med häst och vagn.

De har berättats att Johanna en gång kom in och fann Stig i färd med att nalla kakor högt uppe i ett skåp, han hade ställt två stolar uppe på varandra för att nå.
Förskräckt utbrast Johanna, på äkta småländska - Va gör du dä uppe på lufta pôjk kan du inte hôla dej på jôla ?

Carl Gustaf brukade skoja och fick barnen att lukta på snuset i hans dosa när de fnös och frustade så skrattade han så han kiknade.

Johanna och Carl Gustaf omnämns att ha varit mycket snälla och ömsinta människor.

Under 1930-talet slår livet hårt mot dem, först blir dottern Hedvig sjuk efter en förlossning och kommer till ett vårdhem. Sedan dör dottern Ellen 1932 endast 37 år gammal. 1938 går dottern Amanda bort i en ålder av 51 år. Bägge efterlämnar make och barn.
1939 går även barnbarnet Henning, som var Ellens son, bort genom en olyckshändelse, han blev bara 15 år.
Deras son Carl Oscar som emigrerat till Amerika har också "försvunnit" vid okänt årtal.

Barnbarnet Henning
blev endast 15 år.Johanna och Carl Gustaf är nu ganska gamla och torpet i Sporsjö, Förlösa saknar både indraget vatten, värme och el. Så på hösten och vintern 1943 bor de hos dottersonen Stig och hans fru.
På vårkanten 1944 flyttar de in till Kalmar, till ett litet gult hus som de köpt på Siljeströms väg och där dottern Anna bor med sin familj.
Carl Gustaf hinner bara bo där några månader, en morgon när Johanna vaknar så finner hon honom död i sin säng. Han har gått bort under natten en knapp månad innan sin 87 års dag.
Carl Gustaf ligger begravd i en outmärkt grav på Norra kyrkogården i Kalmar.
Torpet i Sporsjö, Förlösa säljs och Johanna skrivs den 27 januari 1945 hos sin dotter i Kalmar.

Den lilla späda Johanna, med de klarblåaste ögon man skådat, måste ha varit en otroligt stark och snäll kvinna som slet hårt för sin familj.
Hon levde ett långt liv, med säkert stunder av lycka men fick mer än sin beskärda del av slit, motgångar och sorg. Hon miste sina föräldrar i unga år, födde åtta barn, varav två som hon miste tidigt. Hon var ensam med tre barn och skötsel av torp och djur då maken som även han slet för sin familj, arbetade i Amerika under några år.
Dessutom upplevde hon och Carl Gustaf förlusten av två vuxna döttrar och ett barnbarn. Ovissheten om vad som hänt deras son på andra sidan jordklotet måste också tärt hårt.
Johanna hade förutom de egna barnen också tagit hand om och fostrat två barnbarn.
Hon sörjde också djupt för sin dotter Hedvig som satt på vårdhem och hon bad i brev om att få hämta hem henne. Hon ville själv vårda sin dotter men detta tilläts inte.
I det sista brevet från Johanna ber hon att Hedvigs syster Anna ska få komma och hämta hem Hedvig, då hon önskar få träffa sin dotter en sista gång i livet. Då inte heller detta tilläts så företar sig den åldriga Johanna den långa resan till Göteborg för att träffa Hedvig.

Johanna dör slutligen den 11 februari 1947 under sitt 91´a levnadsår. Johanna ligger även hon begravd på Norra kyrkogården i Kalmar, men inte tillsammans med Carl Gustaf, utan i en egen outmärkt grav.

Johanna och Carl Gustaf har gett upphov till 5 generationer ättlingar sammanlagt inte mindre än 131 personer, enligt följande:

  8 barn
12 barnbarn
26 barnbarns barn
50 barnbarns barnbarn
35 barnbarns barnbarns barn

Slutligen vill jag tacka alla mina nyfunna släktingar som genom sina berättelser och genom utlånande av gamla bilder hjälpt mig att ge liv åt levnadsberättelsen om Johanna och Carl Gustaf.
Tack vare er har jag också fått mig en bild av hur deras liv gestaltade sig samt hur de var som personer.

Ett stort tack till er alla !


Tillbaka till Johanna
Tillbaka till Carl Gustaf


<< Startsida