DNA

År 2017 tog jag min släktforskning till en helt ny nivå genom att dna testa mig, Jonnie, våra barn samt flertalet släktingar. Helt fantastiskt att kunna bekräfta att pappersforskningen stämmer samt finna "nya" släktingar genom dna matchningar. Jag har även uppgraderat vissa dna test och gjort såkallad mtdna, vilka visar de raka moderslinjerna.

Ötzi


Genom att testa min kusin på min fars sidas mtdna har jag också fått fram min farmors raka moderslinje. Det visar att på den raka moderslinjen delas mtdna med Ötzi.

Ötzi påträffades av de två tyska bergsklättrarna Helmut och Erika Simon. Vid upptäckten var det först inte uppenbart att det var fråga om ett förhistoriskt fynd. Det är inte ovanligt i denna trakt att människor omkommer i snöstormar och glaciärolyckor. Lämningarna efter omkomna förs vanligtvis med isen från alptopparna nedför sluttningarna. Att Ötzis kvarlevor i stället bevarades berodde på att han omkom på hög höjd, låg i en skyddande sänka, på en plats där det sällan töar. Både det år då Ötzi avled och 1991, då kroppen hittades, smälte isen i sänkan nästan helt. Möjligen var 1991 den första gång som Ötzis kvarlevor töat fram efter att han dog.

Ötzi var 160,5 cm lång och blev runt 40 år gammal. Han vägde cirka 50 kilo och hade fötter motsvarande 38 i skostorlek. Han var brunögd och hade mörkbrunt, axellångt hår. Kroppens leder var utslitna och blodkärlen förkalkade. Tänderna var nedslitna. Att Ötzi hade åtskilliga läkta frakturer tyder på ett hårt liv. Han hade någon gång brutit revben och näsbenet. Hans kropp pryddes av tatueringar vilka antas ha varit avsedda att bota värk eller skada. Han bar trauma-band på tänder och naglar. Han kom, enligt tandemaljprover, från trakten, endera från Eisacktal eller Pustertal. Han bar en ryggsäck och förvarade flinta i en midjeväska. I ett bälte hade han en något defekt dolk i en knivslida av bast. Han förde även med sig två bägare av näver för förvaring av glödande kol. Han bar med sig elddon. Packningen har tolkats som att Ötzi var ute på en längre vandring.

Ötzi ansågs först ha försökt ta sig över berget under en ovanligt varm sommar, överraskats av oväder högt upp och lagt sig för att sova. Utrustningen stod lutad mot en sten intill, kroppens ställning var sovande, liggande på ena armen. Den deformation som kroppen utsatts för antogs komma av isens tryck nedåt, något som resulterade i att ena armen verkade ligga onaturligt platt över bröstet. Senare blev det klart att Ötzi antagligen hade omkommit i sviterna efter en strid. Vid ena skulderbladet påträffades en pilspets. Skadan var tillräcklig för att inom en tid orsaka dödsfall på grund av blodförlust, utan att vara den direkta dödsorsaken. Hans dyrbaraste föremål var en kopparyxa. På den ännu inte helt färdigtillverkade pilbågen saknades handgreppet liksom hacken där bågsträngens ändöglor skulle fästas. Fjorton pilar påträffades samt koger. Av pilarna var bara två skjutklara. Bågen var en långbåge, cirka 1,8–1,9 meter. Fyndet av långbåge tilldrog sig ett visst intresse, eftersom dessa tidigare ansågs ha använts först i samband med hundraårskriget. Ötzi var iklädd pälsrock och pälsbyxor samt en mössa av björnskinn. Under pälsbyxorna bar han ett slags getskinnskalsong. Kvarlevorna påträffades helt invid den österrikisk-italienska gränsen.

 
 Fyndplatsen markerad med en röd punkt

   

   

   

       

Richard III


Mitt mtdna, alltså min raka moderslinjen visar att jag delar dna med Kung Richard III.
Richard III , föddes 2 oktober 1452 och dog 22 augusti 1485. Han var kung av England 1483-1485 och blev den siste kungen av Huset York.
Efter brodern kung Edvard IV:s död regerade Rikard en kort tid som förmyndare åt brorsonen Edvard V, innan han spärrade in den unge kungen och dennes bror Rikard i Towern och tillskansade sig tronen själv.
Han kröntes 6 juli 1483. Uppror utbröt mot Rikard och han stupade i slaget vid Bosworth Field, som den siste engelske kung som dött i strid, mot Henry Tudor, earl av Richmond (senare kung Henrik VII)
William Shakespeares pjäs Rikard III har gjort hans namn känt.
Det sägs att den döde Rikard släpades naken genom gatorna innan han begravdes i Greyfriars Church i Leicester. Enligt vissa rykten kastades kvarlevorna i den närliggande floden Soar under klosterupplösningen, men andra källor tydde på att hans ursprungliga gravplats var belägen under en parkeringsplats i Leicester, där tidigare stadens franciskankloster låg. Ett lik som togs upp från Soar och som först troddes vara Rikard visade sig vara en anglosaxisk soldat som hade dött nästan 500 år innan Rikard dog. Detta fastställdes både genom koldatering och kroppens storlek - Rikard beskrivs av samtida källor som ganska kort och satt. 2013 bekräftade DNA-tester att de kvarlevor som man funnit under parkeringen vid det tidigare Greyfriars (franciskanklostret) var Rikard III:s. Kvarlevorna begravdes 27 mars 2015 efter vetenskaplig undersökning i Leicester Cathedral, där ett modernt gravmonument uppförts.
Rikard III har blivit en av Englands mest kontroversiella kungar. Nutida historiker anser att hans rykte fläckades av den följande regimens historieskrivning och särskilt av William Shakespeare genom hans pjäs med samma namn som kungen. Bland annat framställdes Rikard som fysiskt vanställd, vilket på den tiden sågs som bevis för en ondskefull karaktär. Det har emellertid senare kunnat påvisas att han inte hade kunnat utföra de flesta av de brott som han anklagats för. Det viktigaste undantaget är frågan om han var skyldig eller oskyldig till sina brorsöners död.


Richard III av England 1452-1485


Drottning Victoria

Genom att testa min mammas kusins mtdna har jag också fått fram min morfars raka moderslinje. Det visar att på den raka moderslinjen delas mtdna med drotting Victoria av England.
Victoria av Storbritannien, Alexandrina Victoria, föddes den 24 maj 1819 på Kensington Palace i London och dog 22 januari 1901 på Osborne House på Isle of Wight, var drottning av Förenade kungariket Storbritannien och Irland 1837–1901 samt kejsarinna av Indien 1876–1901. Hon var dotter till Edward av Kent och Viktoria av Sachsen-Coburg-Saalfeld, gift med Albert av Sachsen-Coburg-Gotha och mor till Edvard VII. Viktoria regerade i över 63 år. Hon var den första brittiska monarken som även använde titeln kejsarinna av Indien. Hon blev den sista monarken av Huset Hannover;


Victoria & Alberts bröllop 1840


Victoria & Albert med alla nio barn den 26 maj 1857


Foto av drottning Victoria från 1887


Tsar Nicholas II

Genom Jonnies mtdna test har vi funnit att han delar dna med Tsar Nicholas II på sin raka moderslinje.
Nicholas II eller Nikolai II Alexandrovich Romanov föddes den 18 maj 1868 och dog den 17 juli 1918. Han var Rysslands siste kejsare , kung av kongressen Polen och storhertigen av Finland , som regerade från den 1 november 1894 tills han abdikerade den 15 mars 1917.
Under julikrisen stödde Nicholas Serbien och godkände mobiliseringen av den ryska armén den 30 juli 1914. Som svar förklarade Tyskland krig mot Ryssland den 1 augusti 1914 och dess allierade Frankrike den 3 augusti 1914, med början av det stora kriget , senare känt som första världskriget. De svåra militära förlusterna ledde till en kollaps av moral vid fronten och hemma; en generalstrejk och ett myteri av garnisonen i Petrograd utlöste februarirevolutionen och sönderfallet av monarkins auktoritet.
I mars 1917 hade det offentliga stödet för Nicholas kollapsat och han tvingades abdikera tronen, vilket avslutade Romanovdynastins 304-åriga styre av Ryssland (1613–1917).
Efter att ha abdikerat för sig själv och sin son, fängslades Nicholas och hans familj av den ryska provisoriska regeringen och förvisades till Sibirien. Efter att bolsjevikerna tagit makten i oktoberrevolutionen hölls familjen i Jekaterinburg , där de avrättades den 17 juli 1918.
1981 erkändes Nicholas, hans fru och deras barn som martyrer av den ryska ortodoxa kyrkan utanför Ryssland , baserad i New York City. Deras gravplats upptäcktes 1979, men detta erkändes inte förrän 1989. Efter Sovjetunionens fall grävdes kvarlevorna av den kejserliga familjen upp, identifierades genom DNA-analys och begravdes på nytt med en utarbetad statlig och kyrklig ceremoni i St. Petersburg den 17 juli 1998, exakt 80 år efter deras död. De helgonförklarades år 2000 av den rysk-ortodoxa kyrkan.. Under åren efter hans död, blev Nicholas förtalad av sovjetiska historikeroch statspropaganda som en "hård tyrann" som "förföljde sitt eget folk samtidigt som han skickade otaliga soldater i döden i meningslösa konflikter". Trots att han setts mer positivt på senare år, är majoritetens åsikt bland historiker att Nicholas var en välmenande men ändå fattig härskare som visade sig oförmögen att hantera de utmaningar som hans nation står inför.


Nicholas II 1912


Förlovningsfoto av Nicholas II och Alexandra
April 1894


Nicholas II med sin familj, makan Alexandra, barnen,Maria, Anastasia, Alexey, Olga och Tatiana.
Omkring1913


Nicholas II, två år gammal, med sin mor, Maria Feodorovna
(född prinsessan Dagmar av Danmark)
år 1870
Kontakt:

Tina Gidlöv
Knektegårdsgatan 33 A
44137 Alingsås

Mobil: 0708 519476
mail: familjen.gidlov@telia.com

Copyright © Tina Gidlöv (2005)
Allt material på denna webbplats är skyddat enligt upphovsrättsliga regler.
<< Startsida